- News
- 1 polubień
- 1945 odwiedzin
- 0 komentarzy
Przepis na gęś
Składniki:
1 szt gęś (cała)
Przyprawy: sól pieprz, czosnek granulowany, majeranek
lub możemy użyć gotową mieszankę przypraw np.: Złocisty kurczak
Farsz:
Kasza jaglana (po ugotowaniu 600 gr)
1 szt Burak czerwony około 250 gr
50 gr żurawina suszona
50 gr śliwka kalifornijska
200 gr cebula biała
100 ml cydru
Olej lniany do podsmażenia cebuli
20 gr masła do posmarowania buraków
Sól, pieprz i majeranek do doprawienia farszu
1 szt jajko
Przygotowaną i oczyszczoną gęś myjemy dokładnie w wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem
Następnie dokładnie oprószamy, w środku i na zewnątrz gęsi, mieszanką przypraw: sól, czarny pieprz, majeranek i czosnek granulowany.
Gotujemy kaszę jaglaną (al dente ), podczas pieczenia kasza dogotuje się, oddzielnie pieczemy buraki w skórce i nakłuwamy je widelcem, posypujemy solą i smarujemy masłem, zawijamy je w folię aluminiową wkładamy do piekarnika na 175 st. pieczemy przez około godzinę. Do kaszy dodajemy upieczone i pokrojone w cząstki lub kostkę buraki, dodajemy kalifornijskie śliwki wędzone i przekrojone na pół, żurawinę suszoną, cydr, podsmażamy na oleju lnianym białą cebulę pokrojoną w drobną kostkę na złoty kolor, , dokładnie mieszamy składniki doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jajka – do związania masy(na 1 kg farszu -1 jajko)
Farsz nakładamy do środka gęsi, wypełnioną gęś spinamy wykałaczką i wkładamy do brytfanny, pieczemy w temp. 130 st przez około około 2-2,5h.
Komentarze (0)