Przepis na gęś

Składniki:

1 szt gęś (cała)

Przyprawy: sól pieprz, czosnek granulowany, majeranek

lub możemy użyć gotową mieszankę przypraw np.: Złocisty kurczak

Farsz:

Kasza jaglana (po ugotowaniu 600 gr)

1 szt Burak czerwony około 250 gr

50 gr żurawina suszona

50 gr śliwka kalifornijska

200 gr cebula biała

100 ml cydru

Olej lniany do podsmażenia cebuli

20 gr masła do posmarowania buraków

Sól, pieprz i majeranek do doprawienia farszu

1 szt jajko

 

Przygotowaną i oczyszczoną gęś myjemy dokładnie w wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem

Następnie dokładnie oprószamy, w środku i na zewnątrz gęsi, mieszanką przypraw: sól, czarny pieprz, majeranek i czosnek granulowany.

Gotujemy kaszę jaglaną (al dente ), podczas pieczenia kasza dogotuje się, oddzielnie pieczemy buraki w skórce i nakłuwamy je widelcem, posypujemy solą i smarujemy masłem, zawijamy je w folię aluminiową wkładamy do piekarnika na 175 st. pieczemy przez około godzinę. Do kaszy dodajemy upieczone i pokrojone w cząstki lub kostkę  buraki, dodajemy kalifornijskie śliwki wędzone i przekrojone na pół, żurawinę suszoną,  cydr, podsmażamy na oleju lnianym białą cebulę pokrojoną w drobną kostkę na złoty kolor, , dokładnie mieszamy składniki doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jajka – do związania masy(na 1 kg farszu -1 jajko)

Farsz nakładamy do środka gęsi, wypełnioną gęś spinamy wykałaczką i  wkładamy do brytfanny,  pieczemy  w temp. 130 st przez około  około 2-2,5h.

 

Komentarze (0)

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.